Δημιουργήστε & επεξεργαστείτε online αρχεία .pdf

Δημιουργήστε & επεξεργαστείτε online αρχεία .pdf

Το Portable Document Format (φορμά φορητού εγγράφου) (PDF) είναι φορμά αρχείου που χρησιμοποιείται για την απεικόνιση εγγράφων ανεξαρτήτως λογισμικού, hardware και λειτουργικού συστήματος. Κάθε PDF αρχείο περιλαμβάνει πλήρη περιγραφή ενός καθορισμένου εγγράφου, στην οποία περιλαμβάνεται το κείμενο, οι γραμματοσειρές, τα γραφικά και άλλες απαιτούμενες πληροφορίες.

Το φορμά PDF αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας 1990 ως τρόπος διανομής εγγράφων, που περιλάμβανε κείμενο, φορμάρισμα και εικόνες, για χρήστες υπολογιστών που εργάζονταν σε διαφορετικές πλατφόρμες και δεν είχαν πρόβαση σε αμοιβαία συμβατό λογισμικόεφαρμογής.

Το φορμά αναπτύχθηκε ανάμεσα σε άλλα ανταγωνιστικά φορμά όπως το DjVu (αναπτύσσεται ακόμα), το Envoy, το Common Ground Digital Paper, το Farallon Replica ακόμη και το PostScript φορμά της Adobe (.ps). Εκείνα τα πρώιμα χρόνια, πριν την ανάδυση του World Wide Web και των εγγράφων HTML, το PDF έγινε δημοφιλές για ροή εργασιών ηλεκτρονικής έκδοσης .

Η υιοθέτηση του φορμά PDF υπήρξε αργή αρχικά. Το Adobe Acrobat, η σουΐτα της Adobe για ανάγνωση και δημιουργία αρχείων PDF δεν ήταν ελεύθερα διαθέσιμο. Οι πρώτες εκδόσεις PDF δεν είχαν υποστήριξη για υπερσυνδέσμους, μειώνοντας τη χρησιμότητα του φορμά στο Διαδίκτυο. Άλλο αρνητικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι το μεγαλύτερο συγκριτικά μέγεθος των PDF αρχείων απαιτούσε μεγαλύτερους χρόνους ανάκτησης στα βραδύτερα μόντεμ εκείνης της εποχής. Επίσης, χρόνο απαιτούσε η απόδοση αρχείων PDF στους συγκριτικά αργούς επεξεργαστές της δεκαετίας 1990.

Από την έκδοση 2.0 και ύστερα, η Adobe διένειμε το δικό της λογισμικό ανάγνωσης αυτού του τύπου αρχείων, γνωστό ως Acrobat Reader , το οποίο διέθεσε δωρεάν, και συνέχισε να υποστηρίζει το αρχικό φορμά PDF, το οποίο βαθμιαία αποτέλεσε και το εκ των πραγμάτων πρότυπο για τα προς εκτύπωση έγγραφα στο Διαδίκτυο.

Πλέον το pdf χρησιμοποιείται ευρέως για σε αμέτρητες χρήσεις όπως από την έκδοση τιμολογίων έως την ψηφιοποίηση ολόκληρων βιβλίων.

Σε όσους από εσάς χρησιμοποιείτε αρχεία .pdf τότε σίγουρα η ιστοσελίδα www.smallpdf.com θα σας φανεί χρήσιμη αφού σας δίνει την δυνατότητα να τα δημιουργήσετε ή να τα επεξεργαστείτε.

Η χρήση της είναι δωρεάν για 2 ενέργειες κάθε μια ώρα ενώ αν θέλετε απεριόριστη πρόσβαση το κόστος της είναι 6$ τον μήνα ή 48$ το έτος.

Μερικές από τις λειτουργίες του www.smallpdf.com είναι η μετατροπή σε pdf αρχείων όπως .ppt, .jpg, .xls και αρχεία .docx. Επίσης μπορείτε να συμπιέσετε τα .pdf αρχεία σας για να μειώσετε τον όγκο τους καθώς και να διαχωρίσετε σε ξεχωριστές σελίδες πολυσέλιδα .pdf

Ελπίζουμε να σας φανεί χρήσιμη!

Νίκος Καββαδάς
Νίκος Καββαδάς
info@mylefkada.eu